Esteu aquí

LLOCS D'INTERÈS DEL TERME

La font del saüquer (arbre monumental) i la cadolla de les olletes

La font del saüquer (arbre monumental) i la cadolla de les olletes

Agradable parany per reposar. 

El saüquer està situat a l'esquerra del riuet del Teix, entre tres majestuosos xops i l'antiga font de la vila. Va ser declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya l'any 1987. Te 5 troncs principals i una alçària d'onze metres. 

Una mica més avall hi ha la cadolla de les olletes, clot natural on en època de pluja l'aigua del riu forma un petit bassal.

Ermita de Sant antoni i Santa bàrbara

Ermita de Sant antoni i Santa bàrbara

Encara que avui es coneix com de Sant Antoni, la titular d'aquesta ermita fou, fins ben entrat el segle XVI, Santa Bàrbara. La devoció a Sant Antoni de Pàdua sembla que fou introduïda per fra Jeroni de l' Albi cap el 1550. 

Es tracta d'un edifici d'una sola planta i de forma irregular, adossat a la roca de la muntanya. Per la part posterior es perllonga el que seria la casa de l'ermità, que consta de dos plantes 

L'ermita compta amb el refugi de Sant Antoni, amb una capacitat per a 20 persones, d'una zona d'acampada, servei de bar i taules i fogons d'ús públic. S'hi celebra l'aplec el 13 de juny.

Ermita de Santa Magdalena

Ermita de Santa Magdalena

És coneguda com la catedral de Montsant. 
Va ser fundada l'any 1558 per fra Llorenç Julià, ermità que excavà i visqué a la cova que va de la cripta al davant de la font de la plaça. En aquesta cripta s'exposa una imatge del Crist jacent que ell mateix havia portat al coll, diuen, des de Roma. També es poden admirar unes interessants pintures murals de Josep Juncosa que daten del 1662. 

L'ermita està feta a semblança de la parròquia del poble. Ambdós temples pertanyen al primer renaixement. 

L'ermita compta amb zona d'acampada i hi ha taules i fogons d'ús públic S'hi celebra l'aplec el 22 de juliol.

Ermita de Sant Bartomeu

Ermita de Sant Bartomeu

L'ermita de Sant Bartomeu es troba en una barrancada lateral del congost del Fraguerau. La fundació de l'eremitori es troba vinculada a la figura d'un ermita del segle XII, a cavall entre la historia i la llegenda: fra Guerau. 

L'ermita es va bastir al segle XIII, potser, sobre un eremitori anterior i formava part del territori del monestir cistercenc de Bonrepòs. Amb la desaparició d'aquest monestir a la segona meitat del segle XV, Sant Bartomeu i el seu entorn:" anomenat la Quadra de Fraguerau, van passar a ser propietat de la cartoixa d'Scala-Dei. Amb la desamortització deis béns d'Scala-Dei, el 1835, va passar a Ulldemolins. 

L'edifici, d'estil romànic, esta format per una nau rectangular. Compta amb un campanar de paret amb una única campana, treta d'una bomba. Cada 24 d'agost hi té lloc l'aplec.

Els tres jurats

Els tres jurats

Formacions monumentals de conglomerat, de més de 30 metres d'altura. Són unes de les moltes figures producte de l'erosió de l'aigua i el vent que es troben en el congost i a les quals la tradició popular dóna nom. En aquest cas, el nom fa referència als tres jurats que integraven el consell de la vila d'Ulldemolins en temps antics. 

En el mateix camí, uns quinze minuts abans, s'hi pot observar un altre grup de roques, que es coneix com els tres jurats petits.

Congost de Fraguerau

Congost de Fraguerau

És la vall del riu Montsant compresa entre el final dels Eixarts i el mas del Soleràs (al terme de la Morera de Montsant). 

El riu passa entre les serres de Montsant i la Llena, entre uns grans encinglaments de roca conglomerada a banda ¡ banda. 

Les singulars formes del cingle que ha creat l'erosió i una vegetació molt abundant completen una panoràmica excepcional.

Font de Gleva

Font de Gleva

Font d'aigua abundant que aporta part del subministrament a la població.

Cadolles Fondes

Cadolles Fondes

Lloc de bellesa extraordinària on el riu de Montsant ha excavat la roca deixant un cingle a banda i banda.